Katselin webinaarin BrightTALK -palvelussa. Tässä kyseisessä webinaarissa Simon Ryan esitteli omia näkemyksiään kuinka videota tulisi käyttää osana sivuja. Webinaarissa oli hyviä pointteja joita tuli kerättyä ylös.. samalla mietin, että kirjataan ne ylös myös tänne.

Video ei korvaa koskaan tekstiä

Videota ei saisi koskaan tehdä vain koska sen voi tehdä. Eikä se siis voi korvata tekstiä varsinkin kun mietitään hakukoneoptimointia. Hakukoneet ymmärtävät pääsääntöisesti vain tekstiä ja näin ollen videon sisältö (vaikka kuinka hyvä se olisi) ei mitenkään indeksoidu  hakukoneiden tietokantoihin itsestään. Videot siis tarvitsevat kaverikseen tekstiä ja toimivatkin parhaiten kun ne ovat osa sisältöä.

Hakukoneet suosivat videoita ja siksi videoita kannattaa sivuille tehdä. Tärkeää kuitenkin on että videon otsikot, selitteet sekä tunnisteet ovat asetettu oikein.

Osana dialogia

Mieti mitä kävijä teki ennen kuin saapuu sivulle jolla video on. Etsikö hän vaikka Googlessa tai sivuston sisäisessä hakukoneessa jotain? Kävijällä on siis jokin kysymys päässään joten pyri vastaamaan videolla juuri tähän kysymykseen. Perus ”Katso mainosvideomme tästä” ei yleensä tuota haluttua lopputulosta. (Paitsi jos haluat esitellä sivulla tekemiäsi mainosvideoitasi)

Mikä on videon tarkoitus ja kenelle se on tarkoitettu?

Hyvänä ohjeena Simon sanoi, että ennen kun videota lähdetään tekemään pitäisi olla tiedossa mitä videolla pitää saavuttaa. Hän meni jopa niin pitkälle, että mitä ihmisen pitäisi tuntea kun on nähnyt videon. Mutta tärkeintä on se mitä ihmisen tulisi tehdä videon jälkeen. Jos videolla ei ole tarkoitusta, ei sitä tulisi tehdä. Miten sitten mitata videon toimivuus ja vaikka konversiot on sitten toisen mietinnän asia.

Mieti myös ketkä kaikki voivat nähdä videon. Hakukoneen kautta voi videoon löytää tiensä asiastasi jo paljon tietävä tai sitten noviisi. Antaako video virheellisen kuvan väärälle kohderyhmälle? Pitäisikö video valjastaa oikealla tekstillä tai pystyykö videon sisältöä muuttamaan puhuttelemaan paremmin eri ryhmiä?

Ensimmäiset 10 sekuntia on tärkeimmät

Koska videoita tehdään eri tarkoituksiin ei voida sanoa yhtä sopivaa kokonaispituutta. Tärkeintähän kai on, että asia saadaan kerrottua? Jos henkilö tietää mitä odottaa videolta voi hän olla kärsivällisempi. Mutta jos hän on päätynyt videoon vaikkapa haun perusteella tai muuten sivustolla vieraillessa, on tärkeää että video on lyhyt.

Simon kertoi omassa esityksessään, että videosi saa olla todella kiinnostava jotta joku sitä jaksaisi yli kahta minuuttia katsoa. Ja ensimmäisen 10 sekunnin jälkeen alkaa katsoja hamuamaan stop -nappia mikäli video ei vaikuta mielenkiintoiselta. Hänen suosituksensa oli 75 sekunnista 90 sekuntiin.

Pyri myös mieluummin tekemään monta lyhyttä videota kuin yhtä isoa. Hyvä olisi jos videot toimisivat myös yksinään katsottuina. Tämä vaatii aina suunnittelua etukäteen käsikirjoituksen osalta, mutta on kannattavaa.

Kerro tarina

Kerro videollasi tarina ja kerro heti alussa minne ollaan menossa. Tiedäthän nämä perinteiset rakkausdraama elokuvat joissa jo alussa tietää mitä oikeasti tulee käymään. Mielenkiintoisinta ei siis ole päämäärä, vaan juurikin se matka sinne. Sama koskee videoita sivuilla. Kerro jo alussa mitä videon jälkeen katsoja esimerkiksi osaa tai tietää ja kerro sitten tarinasi. Näin pidät paremmin katsojan kyydissä loppuun saakka (kunhan vain pidät lupauksesi)

Mikä on oikea koti videoille?

Jos miettii hakukonenäkyvyyttä ja hintaa on ilmainen Youtube ehdottomasti vastaus.  Youtube kerää paljon katsojia jo itsessään ja Google nostaa palvelun videot korkeammalle. Miksi sitten edes miettiä muita? Vastauksia tuohon on monia. Yksi ominaisuus voisi olla vaikka statistiikka. Esimerkiksi Wistia palvelu antaa tarkemmat statistiikat videon katsomisesta kuten mitä kohtaa on katsottu uudestaan ja mikä osuus taas on hypätty yli. Kattava lista palveluntarjoajista löytyy esimerkiksi Wikipediasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>