Kaksi viikkoa suorasta lähetyksestä.

Siitä on tosiaan jo kaksi viikkoa kun olin SomeTime 2013 päivillä. Tässä vielä kun editoin päälähetyksen haastatteluja, en voi kuin ihmetellä miten hyvin koko tapahtuma oli organisoitu ja kuinka suuri määrä löytyy mielenkiintoisia ihmisiä omilla tarinoillaan haastateltavaksi. Ja jännää on sekin, että kun katselen omia haastatteluja niin tuntuu kuin näkisin ne ensimmäistä kertaa.

Tapahtumasta huokui yhteenkuuluvuuden tunne. Tapahtuma oli yhdessä tehty ja nyt se koettiin yhdessä. Mutta mennään askel taaksepäin ja esitetään se kysymys mikä ehkä on mielessäsi, mikäli et ole SomeTimestä edes koskaan kuullut.

Mikä on SomeTime?

Pauliina Mäkelä
SomeTime tapahtuman ”äiti” Pauliina Mäkelä kertomassa mistä on SomeTime tehty.

Noh tässä on pakko siteerata haastattelussakin piipahtanutta SomeTimen äidiksikin tituleerattua Pauliina Mäkelää.

Eli SomeTime on ”Avoin ja yhteisöllisesti talkoovoimin järjestettävä suomalainen sosiaalisen median tapahtuma. Jonne kertyy henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita sosiaalisesta mediasta tai haluavat oppia sosiaalista mediaa tai jopa tekee työnsä ja elantonsa sosiaalisella medialla.”  Eli täysin talkoovoimin ja sosiaalisessa mediassa suunniteltu tapahtuma. Voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan täältä.

Tästä ideasta se lähti – Suoralähetys etäilijöille.

Kun tänä vuonna lähdettiin live taskforcen (ryhmä joka omalta osaltaan vastaa tilaisuuden tallentamisesta ja striimaamisesta yms.) kanssa miettimään mitä tehdään, oli tavoite selkeä. Tahdoimme tarjota nyt vielä parempaa sisältöä etäilijöille.

Eri tiloista oli tulossa suoria striimejä, joita pystyi seuraamaan ns. kärpäsenä katossa. Päälähetyksen ideana oli olla juuri vain etäilijöille tehtyä. Tarkoituksena oli tuoda tunnelmia paikanpäältä, haastatteluja ja muuta höpöttelyä.

Mutta mennäänpä sitten ajassa taaksepäin… miten tähän oikein päästiin. Eli menon kulkua Pörnin silmin.

Suoraan lähetykseen 12 tuntia.

kuva 2
Haastattelupiste alkaa valmistua.

Edellisenä päivänä paikan päällä oli aikamoinen rakentaminen. Eri tilat piti kameroittaa striimejä varten ja päälähetystä varten kasattiin studiota haastatteluille ja uutisille. Kaikki tämä suunnittelu tehtiin paikanpäällä, sillä etukäteen tiedettiin vain suurin piirtein mikä tila on käytössämme.

Se että tämä kaikki saadaan kasaan talkoovoimin ja niin että eri henkilöt tuovat eri osuutta kalustosta.. ja se että lopputuloksena on suhteellisen ehyt lähetys on itsessään jo pieni ihme. Tai ehkä vain osoitus hyvästä hengestä joka koko SomeTimeä ympäröi. Peter Grèen tämän asian hyvin kiteyttikin:  ”Paljon hommaa, mutta ei yhtään stressiä”. Olihan tottakai asiaa suunniteltu paljon jo etukäteen SomeTimen sekouksissa (sometime kokousten nimike), sekä somessa eri keskusteluissa.

Itse lähdin paikan päältä puoli yhden aikaan yöllä.. tekee siis 8,5 tuntia ennen suoraa lähetystä.

Suoraan lähetykseen 1 tunti.

kuva 3
Toni Nummela kertaamassa päivän tehtäviä aamulla. TaskForce on siis valmiina!

”Pirteänä” paikan päällä klo 8 katsomaan viimeiset säädöt kuntoon. Tässä kohdassa tapasin ensimmäistä kertaa huikean taustatiimin uudet jäsenet eli kuvaussihteerit sekä uutiskuraattorit. Näihin tehtäviin rekryttiin porukkaa muutama päivä ennen itse tapahtumaa.

Kuvaussihteerien tehtävänä oli hankkia haastateltavia suoraan lähetykseen ja uutiskuraattorit kiertelivät taasen tapahtumassa ja keräsivät kuvia ja tekstejä päivän tapahtumista iPadilla SomeTime uutisiin.

Ohjeistuksia ja suunnitelmia tehtiin tämän viimeisen tunnin aikana. Nyt oli aika myös laittaa päälle SomeTime paita, sillä suoraan lähetykseen oli kohta enään vain 10 minuuttia.

Tunnari käy.. Go with the flow!

Lähetys on alkanut!
Suoralähetys on lähtenyt käyntiin.
Go with the flow ja ilman stressiä!

Ainoa asia mitä kerkesimme suunnittelemaan alkuun oli se, että juonto aloitetaan yläparvelta. Tämän jälkeen kävellään Twitter seinän luokse ja siitä sitten haastattelupisteeseen baaritiskille. Tästä eteenpäin mentäisiin sitten ihan vain go with the flow, joka osoittautuikin päivän teemaksi.. ja hyväksi sellaiseksi. Eli tuttu kaava jälleen = paljon hommaa, mutta ei edelleenkään stressiä.

Ensimmäinen tunti näytti aluksi menevän ihan pelkäksi yksin puheluksi, joskin en tiedä mistä tuota tekstiä minulla riitti. Ehkä syynä oli vähäinen nukkuminen tai joku outo moodi johon menin kun kamerat käynnistyi.

Tuloksen takaa aina loistokas tiimi.

Haastattelussa: Mikko Manninen
Mikko Manninen oli ensimmäinen haastateltava SomeTime2013 tapahtumassa.

Pelko oli turhaa, sillä ei siitä mitään yksinpuhelua lopulta tullutkaan. Taustatiiminä häärineet kuvaussihteerit napsivat tehokkaasti haastateltavia kuin liukuhihnalta viereeni.

Olen ennenkin suoria lähetyksiä tehnyt PuhujainKulman tiimoilta, joka on ehkä kylläkin enemmän lähempänä radiota. Nyt astuin kuitenkin uudelle alueelle, sillä nyt oli kyseessä suora videolähetys, vieressä ehkä tuntematon ihminen ja sitten pitäisi synnyttää haastattelu.

Mutta hyvinhän se meni. Voipi olla syynä se, että tilaisuus keräsi saman henkisiä ihmisiä yhteen tai sitten vain SomeTime tapahtuman stressittömyys ja go with the flow -teema tarttuu kaikkiin. Haastateltavat olivat mielenkiintoisia persoonia ja kaikilla oli oma kulma sosiaaliseen mediaan. Enkä ehkä sanoisi haastatteluksi vaan rupatteluksi, joka osaltaan tekikin tilanteesta rennon.

SomeTime uutiset.. olkaa hyvät!

Maailman ensimmäiset SomeTime uutiset
Käynnissä ovat maailman ensimmäiset
SomeTime uutiset.

Kehittelin idean SomeTime uutisista joka kokoaisi aina yhteen tunnin tapahtumat. Tässä käytettiin iPadia, jolla uutiskuraattorit ottivat kuvia ja tekivät niitä hyödyntäen esityksen Keynotella. Diaesityksen muistiinpanoihin kirjoitettiin itse uutinen ja iPadi palautettiin ’uutisstudiolle’ ennen uutisia. Kun uutiset alkoi niin dia-esitys näkyi  taustalla olevasta ruudusta.

Konseptina tämä toimi erittäin hyvin ja uutiskuraattorit hoitivat omaa tehtäväänsä täydellisesti. Saatiin juurikin juttuja juttujen takaa. Mistä puhuttiin eri puheenvuoroissa ja miten tapahtuma itsessään on edennyt. Ikävästi aikataulutusten takia emme saaneet kuin kaksi uutislähetystä aikaiseksi, mutta ehdottomasti oli hyvä kokeilu. Voisi vielä jatkossa ehkä ottaa mukaan myös Twitter kuvia, jolloin uutisiin pääsee mukaan myös etäilijät.

On loppusanojen aika.

SomeTime TaskForce
TaskForce kiteyttää päivän tunnelmat lopuksi. Kuvassa Sami Voutilainen, Toni Nummela ja minä. Kuvasta kiitokset Maarit Riikoselle!

Hetkinen, menikö aika taas näin nopeasti? Noin seitsemän tuntia suoraa lähetystä ja toista kymmentä haastattelua alkaa olemaan takana. TaskForce kiteyttää tapahtumaa vielä SomeTimen baaritiskillä, muiden ollessa kuuntelemassa viimeisiä puheenvuoroja.

Naamalta ei näy tuskaa, hikeä tai stressiä. Go with the flow ja stressittömyys jatkui läpi päivän. Ainoa tuska oli tietysti tieto siitä, että kaikki tämä tekniikka pitää nyt purkaa ja saada takaisin pakettiin.

Mitä jäi käteen kun SomeTime päivä on päättynyt?

Heh, oikeutettua että samainen kysymys jota kaikilta kysyin tulee myös minulle. Hauska oli tietysti heittäytyä tähän jälleen mukaan. Se että tässä saa kokeilla eri ideoita ilman sitä stressiä ja kaikilla on lupa mokata on se mistä saisi moni yritys/tapahtuma yleensä ottaa mallia. Lisäksi pääsin testaamaan miten selviän suorasta videolähetyksestä tämä oli nyt eka kerta kun itseni tällaiseen pistin.

Tapasin myös uusia tuttavuuksia niin taustavoimista kuin kaikki nämä haastateltavat. Ja oikeasti en voi liikaa kiittää kaikkia jotka taustalla tekivät töitä etäilijöiden eteen. En uskalla lähteä nimiä listaamaan, kun kuitenkin unohdan jonkun listalta. Teimme yhdessä jotain mahtavaa ja sen tulos näkyy vielä pitkälle tämän jälkeen.

Twitterin, Facebookin ja blogikirjoitusten kautta olen saanut palautetta etäilijöiltä ja ne ovat olleet järjestäen positiivista. Tästä kiitos myös teille. On kiva kuulla miten juurikin etäilijät koitte tämän ja voitte jakaa fiiliksiä vaikka tähän kommentteina.

Tavarat Aalto Design Factorylta on saatu pois. Osa niistä tavaroista edelleen lojuu tuossa nurkassa. Editointia tehdään edelleen päivän tapahtumista ja niitä linkitellään ja jaetaan sosiaalisessa mediassa vielä pitkään. Edelleenkään ei ole stressiä eikä oikeastaan edes haikeutta, että tämä on ohi. Sillä eihän tämä ole ohi, tämähän on vasta alkua ja suunnittelu kohti SomeTime2014 voi alkaa.

Tässä siis pieni kiteytys päivästä, SomeTime paita laitettu jälleen päälle ja hörppään SomeTime kupista kahvia. Pörni kittää, kuittaa ja kumartaa!

Livelähetyksen kokonaisuudessaan löydät osoitteesta sometime.fi ja editoituja pätkiä SomeTimen Youtube sivulta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>