Tuotan yhtä Suomen suosituinta indie podcastia.. tai vedetään turvallisesti eli tuotan yhtä Suomen suosituinta viikoittaista teknologia puheenaiheisiin liittyvää paneelikeskustelu -podcastia, joka lähetetään Google hangout palvelun kautta suorana eli PuhujainKulmaa. 😉

Muutaman kerran olen tehnyt monologi PuhKun (PuhKu on PuhujainKulman virallinen lyhenne), kun aikataulujen takia ei ole saatu muita panelisteja paikalle. Yksin puhuminen on erilaista kuin paneelikeskustelu (no älä!) ja sisältää omat haasteensa. Et voi esim. tukeutua siihen, että joku puhuu nyt jotain niin saan kerättyä ajatukseni 😉

Hetkinen mihin tämä nyt johtaa?podcast_new

Silloin tällöin on tullut kysymyksiä siitä, että miten sitä podcastia tehdään? Miten valmistaudutaan PuhujainKulmaan. Samalla monologi PuhKuista heräsi kipinä tehdä myös oma podcast. Ehhei ei tarvii pelästyä (tai riemuita) en ole PuhujainKulmasta mihinkään lähdössä.

Siispä mitä jos yhdistäisi nämä molemmat? Eli suunnittelen podcastia ja julkaisen ideoita sekä tunnelmia täällä blogissa. Ja toivottavasti saisin myös kommentteja ja ehdotuksia matkan varrella. Samalla saisin avattua miten podcastia lähdetään tekemään tai ainakin yhden tavan tehdä sitä. Eli lähdettäisiin ihan alusta liikkeelle ja lopussa meillä on mahdollisesti pilottijakso valmiina.

Tuliko nyt siis pienestä ajatuksesta isompi idea? Mitä mieltä olet? Nakkaa kommentti ja lähdetään tekemään podcastia!

5 comments

 • Hotboy of the year 1969
  Hotboy of the year 1969
  Reply

  Montako tuntia taustatyötä vaatii tunti podcastia. Esimerkiksi juuri puhkun kohdalla, koska taustsatyön määrä varmasti riippuu ohjelman tyylistä paljonkin.

 • Pörni
  Pörni
  Reply

  Tuossa olet oikeassa eli se riippuu todella paljon siitä mitä olet tekemässä. Jos teet podcastia jonka aihe on ns. lähellä sydäntä (joka olisi aina se paras vaihtoehto, ellet nyt ihan palkkaa saa sen tekemisestä) niin yleensä teet taustatyötä pitkin viikkoa.

  Esimerkiksi PuhKun osalta panelistit seuraavat teknologiauutisia muutenkin. Näitä sitten linkitellään sosiaaliseen mediaan pitkin viikkoa. Jos tämä osuus laskettaisiin aikaan, niin tunteja varmaan tulee paljon per viikko.

  Paljon myös liittyy siihen onko jaksossa monta aihetta vai tunti yhtä asiaa ja onko panelisteja vai puhutko yksin.

  Tämä oli hyvä kysymys ja yksi aihe olisi varmaan taustatyön tekeminen, sitten kun tässä uudessa projektissa pääsemme lähemmäksi ensimmäisen jakson nauhoituksia.

  Mutta lisää vain kysymyksiä tulemaan niin vastaillaan.

 • Kielipoliisi
  Kielipoliisi
  Reply

  Kaikella kunnioituksella, ne yhdyssanat!

 • Tuomas
  Tuomas
  Reply

  Millaisilla välineillä esimerkiksi PuhKua tehdään?

  Skypellä ilmeisesti pidätte yhteyttä (kuten myös teknologiapodcast ”Kuningas” Leo Laporte). Millaisia mikrofoneja teillä on (=minkä hintaisia), mitkä olette todenneet täysin riittämättömiksi ja millä tulee säädyllistä laatua. Toimivatko esimerkiksi uusimmat puhelimien mukana tulevat headsetit ”ihan ok”?

  Mitä käytätte äänen tallentamiseen? Jotain podstudion ohjelmistoa? Niin ja millä se PuhKun alku- ja lopputunnari oikein isketään mukaan?

 • Pörni
  Pörni
  Reply

  @Kielipoliisi: kiitos huomautuksista.. ja saa korjailla vapaasti. En ole paras kirjoittaja ja siksi teenkin ääniohjelmia enemmän kuin kirjoittamista. Kukaan ei ole täydellinen en minäkään 😉

  @Tuomas: Juu Skypellä hoituu tällä hetkellä kommunikointi paneelistien välillä. Idea olisi kokeilla jossain välissä myös Google plussan hangouttia.

  Mikrofoneista minulla on ehkä jo hieman ylimitoitettu välineistö näin peru podcastien tekoon. Pitääpä kysyä Juhalta koska mielestäni hänellä on perus pc kuuloke/mikrofoni juttu.

  Parasta on aina testata. Nauhoittaa jonkin verran ääntä ja kuunnella sitten miltä se kuulosti. Myös paikka jossa nauhoittaa on tärkeää ettei siellä ole liikaa tausta kohinaa tai että esim. oma hengitys osuu mikrofoniin.

  Itse suosisin aina digitaalista liitosta koneeseen joka olisi tällöin esim. USB. Analogisissa liitännöissä kun voi jo itsessään tulla jotain staattista surinaa taustalle. Mutta tärkeintä on testata, sillä joskus jopa joku läppärin sisäinen mikrofoni voi yllättää.

  Äänen tallentaminen onnistuu millä tahansa softalla. Esimerkiki ilmainen Audacity toimii hyvin. Nykyisessä setapissa meillä joka on vähän muuttunut nyt niin nauhoitus tehdään mäkin Nicecast softalla joka samalla lähettää ohjelman striimi.net radioon.

  Minulla on studiollani käytössä erillinen windowskone joka toimii jingle koneena tämä menee mikserissä omaan kanavaansa ja näin ollen alku ja loppu tunnari tulee tätä kautta suoraan lähetykseen. Podcastiahan yleensä ei tehdä livenä jolloin alku ja loppu jinglet voisi tehdä jälkikäteenkin, mutta PuhKu on totutusti tehty aina suorana nauhoitteena eli se mitä nauhalle menee se myös julkaistaan. Jälkikäteen vain alusta ja lopusta vaan leikataan ns. ’turhat’ pois.

  Hyviä kysymyksiä ja palaan näihin vielä tarkemmin siinä osassa kun puhutaan laitteistosta. Kiitokset hyvistä kysymyksistä siis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>