Ennen uuden podcastin aloittamista on kait hyvä alkuun kerrata mikä tämä podcast oikeastaan on. Sana podcast tai podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting. Eli voitanee sanoa, että podcast-ilmiön takana on vahvasti ipodien eli kannettavien mp3 soittimien tulo markkinoille.

Podcast on audion jakamista internetissä tilauspohjaisesti. Eli podcastin tekijä julkaisee ohjelmaansa netissä ja kuuntelija päättää mitä podcast -ohjelmaa tilaa.

Onko podcast kuin oma radio-ohjelma?Mike_question

En lähtisi sekoittamaan tätä radio-ohjelmaan, vaikka joku tätä tituleerasikin sanomalla ”Nörtit leikkii radiota”. Radio-ohjelmaan tätä yhdistää ainoastaan se, että lopputuloksena on audiota. Yksi luonnehdinta voisi olla tyyliin ”audiomuodossa oleva blogi”. Podcastin sisältö ja tekotapa voi tehdä siitä radio-ohjelman tyylisen, mutta se ei ole itse podcastin määritelmä.

Nykypäivänä moni radiokanava tekee omasta ohjelmastaan myös podcastia eli osia ohjelmasta voi kuunnella jälkikäteen.

Voiko kuka vain aloittaa podcastauksen?

Kyllä! Kuten blogin pitäminen, niin myös podcastaamista voi tehdä kuka vain. Podcastauksessa pitää kuitenkin ottaa huomioon muutama erityinen asia koska nyt tuotamme ääntä pelkän kirjoittamisen sijaan. 

 • Audion tallentaminen – Puheesi tulee tallentaa tiedostoksi joka voidaan ladata.
 • Audion sijoituspaikka – Tuotettu äänitiedosto tulee saada paikkaan josta se voidaan ladata.

Muut osa-alueet ovat sitten yleisempiä ja käyn näitä kaikkia osa-alueita enemmän tai vähemmän läpi, kun lähdemme uutta podcastia suunnittelemaan. Eli käymme läpi mm. seuraavia vaiheita

 • Idea podcastille
 • Millä nauhoitamme?
 • Mihin tallennamme?
 • Podcastin teemoittaminen (nimi, tunnukset, logo)
 • Demonauhoituksen teko
 • Valmistelut ensimmäiseen jaksoon
 • Nauhoitus ja julkaisu
 • Markkinointi

Tein tälle projektille pienen tiiserivideon jota onkin jo jaeltu eripuolilla. Muistakaa vinkata myös eteenpäin tästä. Tämä on yhteinen juttu mitä tässä tehdään ja toivottavasti saadaan muitakin innostumaan tekemään podcasteja!

Tästä se siis alkaa. Kuunteletko sinä kuinka paljon podcasteja ja kuinka pitkään olet näitä kuunnellut? Mitä sinä toivot podcasteilta? Oletko koskaan ajatellut itse tehdä podcastia? Heitä kommenttia alle laatikkoon ja jatketaan keskustelua siinä.

One comment

 • Juha
  Juha
  Reply

  Ensimmäinen puhkuni oli muistaakseni jossain ”myyttinen boottiaika” tienoilla ja siitä lähtien olen kuunnellut kaikki jaksot. Oma ideani podcastista oli silloin ja on edelleen se, että podcastin kautta saan mukavassa paketissa tietoa asioista jotka minua kiinnostavat. Puhkun kanssa on treenattu maratonille ja ajettu töihin lukemattomat kerrat, joten hirveästi ylimääräistä vapaa-aikaa se ei ole ikinä vaatinut. Eli teeppä Pörni se oma podcast niin saadaan kuunneltavaa myös silloin kun puhku on tauolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>