Josko podcast on kuin audiomuodossa oleva blogi, niin taustalla on hyvä olla olemassa jokin punainen lanka. Sinällään podcast tai blogi voi pyöriä vain ns. henkilön ympärillä joka tätä tekee. Mutta helpottaa niin seuraajaa kuin tekijää että on jokin aihe johon keskittyä.

Aihe helpottaa sisällön kasaamista

Podcast yleensä nauhoitetaan aikalailla kerralla purkkiin tai ainakin hyvin lyhyen aja sisällä. Tämä on suurin ero normaalin blogin kannalta, sillä sisältö sen kertaiseen jaksoon on hyvä jo olla jotenkin jäsennettynä paperille, tietokoneelle tai sitten vain korvien väliin.

Tässä auttaakin, että aihe josta puhuu on edes jotenkin itselle tuttu tai on itsekin kiinnostunut aiheesta. Yleensä podcast joka keskittyy määrättyyn aiheeseen esim. valokuvaukseen, kalastukseen, elokuviin, peleihin yms. kerää itselleen kuuntelijoiksi myös saman henkistä porukkaa. Tällöin ei haittaa vaikka aihealueesi olisi todella kapeakin.

Punainen lanka helpottaa myös kuuntelijaa, kun tietää aina mistä aiheesta podcastisssa puhutaan. Sinällään punainen lanka voi olla juurikin sinä eli puhut niistä asioista joita sinua kiinnostaa laajemmin ilman että keskittyisit vaan yhteen aiheeseen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kliseinen sanonta sopii podcastin tekoon hyvin. Juuri se että nauhoitat omaa puhettasi pakottaa tilanteeseen että paperin kulmalla on edes muutama rivi asioita joita aiot käydä jaksossa läpi. Sinällään jos olet taas vain hyvä puhumaan, niin tätä ei tarvita. Mutta tällöinkin päässä varmasti on hyvä käydä muutamat asiat läpi ennen kuin painaa REC-napin pohjaan.

PuhujainKulmassa oikeasti joku lista?

No paljastetaan sen verran että totta kai on 😉 Lista viikon PuhKuun kerätään viikon aikana jolloin panelistit keräävät uutisia listalle jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta. Ennen jakson tekemistä listaa vielä siivotaan ja järjestetään. Jos vaikka jotkut aiheet sopivat peräkkäin tai jokin uutinen onkin osoittautunut jo ankaksi siinä vaiheessa kun nauhoitus tehdään.

Varsinkin kun tehdään panelistien kanssa podcastia ja vieläpä niin ettemme näe toisiamme, on hyvä että kaikilla on edessään sama lista. Listaan tehdään muutoksia joskus jopa lennossa lähetyksen aikana.

Uuden podcastisi aihe jo hallussa?

Aiheeseen vaikuttaa tietysti myös julkaisuväli. Eli kuinka usein podcasti tulisi. Koska tunteja ei päiviin saa hirmuisesti mistään lisää aiheuttaa tämä sen, että tuleva podcasti ei voisi olla viikottainen. Kaksi ideaa on kuitenkin nyt pyörinyt päässä.

1. Työnimi: Satunnainen

iPadilla tehtävä podcast. Tyylinä mitä sylki suuhun tuo.. huomioita viikosta, päivästä, mediasta ja internetistä. Podcasti voisi vierailla myös joissain tapahtumissa jne.

Tässä kiinnostaisi mobiilin podcastin teko, ajasta ja paikasta riippumatta.

2. Työnimi: Pörnin seurassa

10-osainen podcast joka tuotetaan ’laadukkaammin’. Ohjelmassa haastattelen aina yhden vieraan, kuulemme yhden musiikki kappaleen ja valmistamme yhden ruoka-annoksen. Reseptit, vieraat ja esiintyvät bändit kerätään ohjelman omille kotisivuille. Tämä olisi teemaltaan ns. kahvila, baari, tms. jossa kaikki tapahtuisi.

Tässä juuri kiinnostaisi ideana se, että pyritään tuottamaan saman tyylinen jakso joka kerta. Ohjelman osuuksia nauhoitettaisiin etukäteen ja jakso editoidaan kokoon ennen julkaisua. Lisäksi olisi hauskaa päästä haastattelemaan ystäviäni joilla tiedän olevan mielenkiintoisia tarinoita.

Ensi kerralla puhutaan nauhoittamisesta

Nämä kaksi ideaaihettani eroavat paljon miten nauhoitukset tullaan tekemään. Vaikkakin myös kakkos vaihtoehdossa mobiilipuolta voisi käyttää joissain haastatteluissa. Seuraavassa kirjoituksessa pureudutaankin sitten siihen että millä podcastia nauhoitetaan.

Haluaisitko sinä aloittaa myös podcastaamisen? Nakkaa kommentteihin tai ota suoraan yhteyttä sähköpostitse (pasi(at)podstudio.fi), niin jutellaan lisää!

photo credit: jurvetson via photopin cc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>