Onko eteesi koskaan tullut tilannetta, että raportoit sivustostasi lukuja jota sinulta pyydettiin? Onko joskus herännyt kysymys miksi? Mitä luvuilla tehdään? Ymmärtääkö lukujen tilaaja mitä luvut edes tarkoittaa?

KPI eli avaintulosmittari

Webin KPI:t on ollut tuttuja termejä siitä saakka kuin sivuja on alettu mittaamaan. Mutta voiko kävijämäärä, sivulataukset tai poistumisprosentti olla KPI eli avaintulosmittari? Eli mikä tekee luvusta KPI:n? Cult of analytics kirjassa se kiteytettiin aika hyvin näin.

Luku raportoidaan tasaisin väliajoin

Jos lukua tarkastellaan sattumanvaraisesti eikä systemaattisesti ei kyseessä ole KPI. Avainlukua tulisi seurata tasaisin väliajoin esim. viikoittain, kuukausittain, kvartaaleittain tai vaikka vuosittain.

Vertailuarvo ja tavoite

Kun jotain lukua seurataan tulisi tietää jokin vertailuarvo johon verrata. Vertailua voi tehdä jonkun toisen samantapaisen sivuston lukuun tai kun tätä ei yleensä saa selville, on hyvä katsoa oman sivuston datan historiaan ja verrata esim. edelliseen vuoteen. Vertailun kautta voidaan asettaa sitten luvulle jokin tavoite mikä se voisi tai haluttaisi olevan.

Syy miksi se raportoidaan

Niin luulisi että tämä on itsestään selvyys, mutta näin ei todellakaan aina ole. Usein lukua pyydetään koska joku muukin seuraa tätä lukua. Usein se on tämä kävijämäärä. Mutta vain se että muutkin sitä seuraa ei ole hyvä syy. Ja jos mitään syytä ei ole tätä raportoida, ei sen selvittämiseen kannattaisi uhrata aikaa.

Aseta toimenpide, mikäli havaitaan ongelma

Koska luvulla oli jokin vertailuarvo ja tavoite, niin mitä jos tämä luku sukeltaa väärään suuntaan ja alittaa jonkin arvon jota emme halua? Tällöin tulisi jo ennalta määrätä, kuka tekee ja mitä. Usein nähdään tilanteita, että arvoon puututaan vasta kun ongelma on ollut jo pidemmän aikaan. Mitä aikaisemmin havaitaan ongelma sitä vähemmän esimerkiksi haaskataan rahaa kampanjaan joka ohjaa väärälle sivulle tai ei toimi ollenkaan.

Eli seuraavan kerran kun kaivat raportointia varten lukua analytiikkatyökalustasi, niin kysy itseltäsi tai muilta miksi seuraamme tätä lukua?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>