Erilaisia älylaitteita on tullut käytettyä ja myös nähty itsepalvelukassoja ja ostoslistoja jotka ovat kännykässä eikä perus paperilistoina. Mutta kun Jarmo Lahti huikkasi Facebookissa K-Supermarket Hertasta jossa ostoskärryihin oli laitettu tablet-tietokone, lähti ajatukset rullaamaan.. alkoi sellainen pienimuotoinen ajatustenpallottelu.

En tarkemmin tiedä mikä näiden tablettien tarkoitus oli, ehkäpä näyttää mainoksia. Mutta josko jumpataan ajatusta pitemmälle. Mitä kaikkea se voisikaan tarjota. Lähdetään siis rakentamaan pienestä ajatuksesta isompaa ideaa.

Kiitokset Jarmolle kuvien lainasta 😉
10896445_10152650059537963_4248898978643995843_o

Laitteen lataaminen

Koska kyseessä on sähkölaite joka on liikkeessä, pitää laitetta ladata. Sinällään ostoskärrylle on oiva paikka lataukseen, koska kärryt palautetaan odottamaan seuraavaa käyttöä. Se että joku olisi laittelemassa laturijohtoja kiinni laitteisiin ei tunnu järkevältä.

Ostoskärryt laitetaan yleensä toisiinsa kiinni muutenkin, niin miksipä ei tuo lataaminen voisi onnistua sitä kautta.

Ongelmana olisi totta kai se, että kärryt tuodaan ja haetaan samasta suunnasta. Tämä toimii siis ns. FIFO LIFO-periaatteella (kiitos huomautuksesta meni FIFOt ja LIFOt sekaisin) jolloin viimeisenä lataukseen tuotu napataan ensimmäisenä latauksesta pois. Eli pisimpään latauksessa on se ostoskärry, jota kukaan ei käytä.

Ostoslista aitiopaikalla

Laite on oivalla paikalla ja toimisi hyvin ostoslistana. Kuvitellaan, että sinulla on kauppalista sovellus kännykässä tai voisit täyttää sitä tietokoneella (ja tietysti olisi älyjääkaappi, joka lisäilisi itse listalle tavaroita). Nyt kun tulet kauppaan samainen lista voisi näkyä naamasi edessä. Mutta miten tunnistamme käyttäjän?

Kärryn poletti on ID-korttisi

rfidKärrynhän saa aina käyttöön mukana olevalla poletilla. Mutta mitäpä jos laittaisimme RFID tägin tuohon polettiin, joka yhdistäisi sinun tunnuksen ostoskärryyn. Eli poletti sisään ja kärry ’käynnistyy’ sinun asetuksilla ja ostoslistasi on valmiina käyttöön. Totta kai lisätään tietoturvaa ja tabletti kysyy pin-koodiasi.

Toki tunnistaminen voitaisiin tehdä kännykän tai bonuskortin NFC:täkin käyttäen, mutta mikäs sen hienompaa kuin oma ostoskärryavain!

Missä se tuote nyt on?!?

Oletko koskaan palloillut ympäri kauppaa etsiessäsi sitä viimeistä tuotetta joka on ostoslistalla? Et enää, sillä ostoslistasi on myös navigaatiolaitteesi. Laitteessa käytettäisiin IPS teknologiaa (Indoor positioning system) jolla laite tietää missä ostoskärrysi on ja osaa ohjata sinut nopeinta reittiä oikean tuotteen kohdalle.

Hintatiedot ja maksamisen helppous

Vielä ei tuotteet ainakaan päivittäistavarakaupassa sisällä RFID hintalappuja. Jos näin olisi voisi älyostoskärry laskea tuotteiden hinnat sitä mukaan kun niitä nakkaat sinne. Otetaan sitten toinen tapa eli luetaan tuotteen viivakoodi tabletin kameralla ja hintatiedot päivittyvät laitteeseen samalla kun merkkaat ostoksen kerätyksi.

Kun ostokset on kerätty voit siirtyä itsepalvelukassalle. Kun tuotteen hintatiedot on jo luettu tablettiin ei tule yllätyksiä kassalla loppusummasta. Lisäksi tuotteita ei tarvitse lukea uudelleen vaan esimerkiksi älyostoskärry kertoo kassalaitteelle hinnan jonka sitten maksat. Ja maksamiseen käytät tietysti mobiilimaksua tai vähintään suoritat sen maksukortin NFC toimintoa käyttäen.

Eikä unohdeta niitä pelejä.. tai ainakaan pelillistämistä

Opelillistaminenstamisesta voisi tehdä hauskaa ja lisätä vaikka virtuaalisen geokätköilyn osaksi ostokokemusta. Löydätkö onnekkaana piilotetun tuotteen? Jos löydät saat sen ilmaiseksi.

Mitäpä jos yrittäisit kerätä kaikki aakkoset tuotenimillä vuoden aikana? Ainakin aloittaisin heti appelsiinista sekä banaanista.

Haaste voisi olla myös, että milloin olet saanut ostettua kaikista tuotekategorioista jotain tai kerätä viisi tuotetta jotka alkaa S -kirjaimella.

Tehtäviä suorittamalla pääset seuraavalle tasolle ja saat enemmän etuja kaupastasi.

Tätä pientä ajatusta isommaksi ideaksi ruokkimassa oli muitakin tuolla facebookissa, mutta mitä sinä haluaisit älyostoskärryltä? Ja oletko törmännyt joihinkin näistä tai muista huikeista jutuista Suomessa tai jossain muualla isossa maailmassa? Jätä kommentti alle..

5 comments

 • Pelle Peloton
  Pelle Peloton
  Reply

  Lataaminen taitaa tapahtua kuitenkin LIFO-periaatteella.

  • Pörni
   Pörni
   Reply

   No näinpä.. kiitos huomautuksesta 😉

 • Timo
  Timo
  Reply

  Älysostoskärry voisi kertoa keliakikolle, allergiselle, vegaanille, karppaajalle jne. mitä heille sopivia tuotteita kaupasta löytyy ja mistä hyllystä.

  • Pörni
   Pörni
   Reply

   Tuo on totta.. muutenkin joitkut pienet paketit laittaa tuoteselivetykset niin pienellä että eihän niitä kukaan näe. Tämä voisi asitellä tuotteen paremmin ruudulla. Ja samalla voisi ehdottaa ruokaa johon se sopisi.. jos vaikka haluaist kokeilla jotain ruokaa johon tulee jotain uutta raaka-ainetta.

   Ja koska olet kirjautunut palveluun niin tämä tietää sinun ja läheisesti allergiat koska olet ne kertonut ja näin ollen varoittaa mikäli olet ostamassa jotain joka olisi vaarallista.

 • T.armo
  T.armo
  Reply

  Jep, älykärryä kehiin 🙂 Tällä hetkellä joutuu tyytymään vain Foodie.fi appsiin millä saa näppärästi skannattua jääkaapin sisällön ostoslistaksi tai reseptistä ruoraan ostoslistaksi. Appsista puuttuu myös tuo reseptien ehdotus tuotteen perusteella. Kännykän selaimella toimii tietty, mutta silloin ei ole viivakoodin skannaus mahdollista. Niin ja ehkä suurin kompastuskivi on ÄÄs-ryhmä sidonnaisuus foodie.fi palvelussa.

  Äkkiä Pasi koodaamaan iKärry-sovellus ja shoppailemaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>